Slik ser du hvilken bank som kan tilby beste forbrukslån uten sikkerhet

På dagens marked finnes det flere tilbydere av usikrede lån. Både tradisjonelle banker og rene forbruksbanker tilbyr i dag en form for disse lånene. For å finne tilbudet som best passer din økonomi, er det lurt å søke lån fra flere tilbydere. Ved å gjøre dette, eller benytte deg av en portal, får du flere tilbud å velge mellom. Når du har fått tilbud fra alle du har søkt lån hos, kan du begynne å sammenligne, for å finne det beste lånet.

Sammenligning av lån

Når du skal sammenligne ulike lånetilbud, er det flere faktorer du bør se på. Renten er den de fleste er opptatt av. Lav rente betyr lav totalkostnad. Du må likevel ikke glemme å se på alle ekstra kostnader, samt hvor lenge du må betale ned på lånet. Høye gebyrer og lang betalingstid vil gjøre lånet dyrt, selv med en overkommelig rente. For å få en oversikt over hvor mye ekstra lånet vil koste, se på den effektive renten.

Ulike hjelpemidler

Før du skal søke forbrukslån, er det en fordel å benytte seg av en lånekalkulator. Bankene er pliktet til å informere om renter og totale kostnader i denne kalkulatoren, som gir god oversikt. Ved å bruke en kalkulator, kan du se hvor mye lånet vil koste i måneden, samt den omtrentlige totale kostnaden. En ting du må være oppmerksom på ved bruk av en kalkulator, er at den har forhåndsbestemt rente. Denne renten kan være lavere enn hva du får tilbud om.

Et annet hjelpemiddel når du skal søke lån, er låneportaler. Her kan du enkelt sammenligne den månedlige kostnaden på lånet, og hva slags rente hver enkelt bank tilbyr. Ved å bruke en portal før du søker, kan du utelukke banker som har for høy rente. Du kan også utelukke banker som ikke kan tilby lån, dersom du for eksempel ikke er medlem. Hjelpemidlene er designet for å gjøre det enklere for deg å finne de beste tilbudene på markedet. Du vil også kunne forenkle din søknadsprosess. En av de beste låneportalene på nett er forbrukslån.no som viser billigste forbrukslån med lav rente.

Greit å vite

Dette bør du vite om forbrukslån før du søker om det. Som navnet tilsier, kan disse lånene brukes til forbruk. Med andre ord har ikke bankene noen innflytelse på hva du velger å bruke pengene på. Det finnes derimot noen unntak. For eksempel at banker ikke vil låne ut lån til forbruk for egenkapital til bolig. De fleste vil heller ikke låne penger til bruk på nettspill og casino. Lånene har også høyere rente. Disse skal i følge norsk lov ikke ha en nedbetalingstid på mer enn fem år.

Siden lån til forbruk og andre kreditter ikke har sikkerhet i eiendommer, er renten på disse lånene dyrere enn andre. Blant annet ved bolig- og billån, hvor bankene kan ta pant. Dette gjøres for å kompensere for risikoen banken tar, i tilfelle mislighold. Rentene på lån uten sikkerhet vil derfor alltid være høye. Det er likevel bankene selv som bestemmer hvilket nivå de legger seg på. Noen banker kan ligge under 10 %, mens andre over 20 %. Det er derfor viktig å sammenligne renten, før du takker ja til et lånetilbud.

  • Lån til forbruk kan brukes til hva du vil
  • Sammenlign renter før du signerer låneavtale
  • Lån uten sikkerhet har høyere rente en lån med sikkerhet

Fordeler og ulemper

Lån til forbruk har kort behandlingstid. Dette gir deg muligheten til å få pengene raskere inn på konto. Dette er et par av fordelene med usikrede lån. Du står også fritt til å velge selv om du vil bruke pengene på ferie, forbruksvarer eller oppussning. Noen velger å bruke lån til forbruk for å samle annen usikret gjeld eller kredittkort til ett lån. Dette kan lønne seg over tid. Du velger selv hvor mye du ønsker å låne, inntil 500 000 kroner. Du velger også hvor raskt du har mulighet til å betale ned, inntil fem år.

  • Du kan refinansiere ved å samle usikret gjeld til ett lån
  • Refinansiering tilbyr en nedbetalingsperiode på inntil 15 år

Høyere renter og lang nedbetalingstid på små lån, kan være et par ulemper ved lån uten sikkerhet. Disse har ikke en rentefri periode som kredittkort har. Det lønner seg ikke alltid med lån til forbruk, for å dekke ekstra kostnader en kort periode. Spesielt dersom du kan betale tilbake innen rentefri periode er over. I noen tilfeller kan du også få innvilget nedbetaling på over fem år, typisk ved refinansiering. Da kan det fort bli dobbelt så dyrt som det opprinnelige lånebeløpet var på.

Samle smålån og kredittkort

Hvis du har flere mindre lån og kredittkort, kan det være lønnsomt å samle disse til ett og samme lån. Det sparer deg for både renter og gebyrer. Dagbladet har en fin oversikt over når og hvor det kan lønne seg med forbrukslån. Refinansiering er et av punktene. Når du betaler til flere aktører, har du kanskje ikke mulighet til å betale mer enn minstebeløpet. Dette dekker ofte kun renter, og litt avdrag. Det vil da ta lang tid å nedbetale gjelden, og det blir fort dyrt for deg som låntaker.

Nominell- og effektiv rente

Nominell rente er grunnrenten på lånet, og viser hva du betaler prosentvis årlig av det utestående beløpet. Enkelt forklart, nominell rente er kun det du betaler i renter på lånet, i løpet av et år. Effektiv rente derimot er grunnrenten pluss alle ekstra gebyrer, avgifter og ekstra kostnader. Den effektive renten er da det du faktisk ender opp med å betale for lånet i løpet av et år. Siden den effektive renten inkluderer flere faktorer enn den nominelle renten, ligger denne renten noen prosentpoeng over nominell rente.

Dette bør du unngå

Når du skal søke forbrukslån, er det flere ting du bør tenke på. Det er og flere ting du bør unngå. Unngå å søke om et lite beløp, for å dekke en ekstra høy regning akkurat den måneden. Det finnes andre muligheter som er billigere og bedre. Ikke ta opp lån for å dra på ferie. Det blir bare dyrt når du kommer hjem igjen. Unngå lang nedbetalingstid. Jo lenger tid du bruker på å betale ned et lån, dess mer betaler du i renter. Slik blir lånets totalbeløp også høyere.

En oppsummering

Forbrukslån kan være både nyttig og nødvendig. Dersom du har behov for det, er det greit å vite hva du bør og ikke bør gjøre. Det er viktig åfo ha god oversikt over egen økonomi, slik at du ikke låner mer enn du kan betale tilbake. Sammenlign alle tilbudene du får, og velg tilbudet med lavest effektiv rente. Det vil gjøre lånet billigere, for du betaler mindre i renter. Velg den korteste nedbetalingstiden du har mulighet til å betjene, for en lavere totalkostnad.