Smålån: Så mye kan man låne

I enkelte tilfeller trenger man kun å låne et mindre beløp, og i dag finnes det et hav av banker å støtte seg på. Smålån innvilges i hytt og pine, av aktører som remember.no. Smålån betegner lån fra 1 000 kroner og helt opp til 70 000. Beløp over dette ses på som ordinære forbrukslån.

Et smålån er et lån uten sikkerhet, som vil si at det ikke stilles sikkerhet i eiendeler. For bankens vedkommende er det derfor risikabelt å innvilge slike lån, og derfor er renten høy ved lån uten sikkerhet. I tillegg er renten ekstra høy hos smålån, grunnet kort nedbetalingstid. Her kan man forvente rente på 25–200 %.

Nominell og effektiv rente

Det er viktig å vite forskjellen på nominell og effektiv rente. Sistnevnte refererer til den renten man faktisk skal betale, altså den totale rentekostnaden. Hvilken effektiv rente man får avhenger av hvor godt man kommer ut av en kredittsjekk, og inkluderer nominell rente pluss alle medfølgende gebyrer. Nominell rente refererer kun til bankenes grunnrente.

Det er ofte denne bankene lister opp på sine nettsider, og den er noe misvisende. Siden den ikke inkluderer f.eks. etableringsgebyr og termingebyr, er den en del lavere enn den effektive renten. Derfor skal man alltid finne ut hvor stor den effektive renten blir før man takker ja til et lån. Ellers kan man fort gå på en smell.

Smålån på dagen

I visse tilfeller går det an å få innvilget smålån på dagen, og pengene utbetalt samme dag. Hvorvidt det er gunstig å gjøre dette, er en helt annen sak. I visse tilfeller kan et spontant lån redde en fra en økonomisk knipe, men man er helt nødt til å forsikre seg om at man klarer nedbetalingen.

Derfor gjelder det å kredittsjekke seg selv, og finne ut hvor mye man har til overs hver måned. Bankene kredittvurderer også sine kunder, men det er like fullt viktig å selv ta ansvar. Er man i det minste tvil om egen nedbetalingsevne, skal man vente med å ta opp lån. Får man lån innvilget, kan man signere med BankID.

Smålån bør nedbetales raskt

Et billig smålån er et lån man nedbetaler så fort som mulig. Det er fort gjort å glemme lånet når det trekkes automatisk, særlig når man har økonomien på stell. Når man får godkjent et lån får man en nedbetalingsplan, som består av det månedlige beløpet banken vil kreve av en. Denne utgjør både avdrag på lånet og renteutgifter.

Men siden lånet blir billigere når man nedbetaler det raskt, kan man like gjerne lage sin egen nedbetalingsplan i tillegg. Målet med denne bør være å bruke midler man har til overs på nedbetalingen, slik at gjelden forsvinner raskere. Det er potensielt mye å spare på dette, særlig når rentene består av en tresifret prosent.

Sammenlign og finn beste tilbud

Det er mange långivere som kjemper om kundene, og alle prøver å friste med gode vilkår. Derfor bør man sammenligne ulike tilbud for å finne det beste. Dette gjøres ved å sende søknader til ulike banker, for å se hvordan de kredittvurderer en. Å sende søknader er uforpliktende, og koster ingenting. Kredittvurderinger foregår nemlig automatisk.

Siden ulike banker stiller ulike krav, kan det være stor variasjon i hvilke tilbud man får. Inkludert når det kommer til rente. Det er lurt å benytte seg av en låneformidler for å sende søknader. Disse samarbeider med ulike banker, og lar en sende én søknad som ender opp hos flere långivere. Slik sparer en tid.

Oppsummering – smålån

  • De minste smålån kalles gjerne mikrolån
  • Lån kan brukes til hva som helst

Med smålån låner man et lavere beløp enn ved et ordinært forbrukslån. Renten er ganske høy, noe som betyr at man må vise varsomhet før man takker ja. Det er lett å bli overivrig når lån kan fås på dagen, men må vise seg som betalingsdyktig for å komme best mulig ut av en kredittsjekk.